Știrile proiectului
21 august 2019
Expediția SOR 2019 la final
Dacă e august, e timpul pentru aventură! Ca în fiecare an, SOR a organizat, în mijlocul verii, Expediția Națională în Delta Dunării. 120 de iubitorii de păsări și natură s-au reunit în „Paradisul Păsărilor”, pe malul Lacului Furtuna, nu departe de Maliuc. După 10 zile de cort, duș în stuf și mâncare la ceaun, o singură concluzie: a fost mi-nu-nat! 🙂
27 iunie 2019
Expediția SOR 2019
În 2019, mergem din nou în Expediția Națională SOR, din Delta Dunării. Mergem din nou la păsări, mergem să ne dăm cu caiacele, să pescuim, să mâncam pește gătit în stilul inconfundabil al deltaicilor. Mergem din nou să educăm noi generații de pasionați de natură, de Deltă și de păsări. Expediția începe pe 7 august și se va încheia pe data de 17 august. Mergem unde am fost și în anii trecuți, în apropiere de Maliuc, pe malul lacului Furtuna.
23 august 2018
Expediția SOR 2018
Expediția SOR are aceeași vârstă ca și organizația noastră. Există din 1990. NU am contabilizat miile de oameni care au participat la ea și acum ni se pare că e inutil. Nu cifrele contează, nu cantitatea, ci calitatea oamenilor care vin acolo, calitatea informațiilor pe care le dobândesc sau pe care le pun la dispoziția celorlalți. Nimic nu e legat de cantitate, cu o singură excepție – cumpărăturile pentru bucătărie. 🙂
29 august 2017
Expediția Națională 2017
Dacă e final de august, e finalul Expediției Naționale a Societății Ornitologice Române. Cea mai mare acțiune din Europa de acest gen a reunit în 2017 nu mai puțin de 110 persoane și... 2 câini.
12 iunie 2017
Hai în Expediția Națională a SOR 2017
Societatea Ornitologică Română organizează în fiecare an, începând cu 1990, o Expediție cu specific ornitologic în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Scopul Expediției este acela de a iniția și pregăti membrii organizației în cunoașterea florei și faunei sălbatice.
30 august 2016
Ultima inelare la Vadu
An de an, unul din scopurile Expediției SOR este studiul migrației păsărilor. De aceea avem cu noi mereu o trupă de inelatori ornitologici. În 2016, însă, nu ei au făcut cea mai importantă inelare, deși am avut specii pe care nu le mai prinsesem până acum în plasele ornitologice.
30 august 2016
Prietenii Expediției SOR 2016
What happens in Vegas, stays in Vegas – e atât de cunoscută sintagma, încât unii participanți au încercat să o implementeze și în Expediția SOR. IM-PO-SI-BIL. Ce se întâmplă în Expediție nu rămâne în Expediție. Vine după tine, stă cu tine, te obsedează, te face să îți promiți că vei reveni în Deltă sau măcar la Vadu. Ce se întâmplă în Expediție rămâne mereu cu tine, cu ceilalți care au fost acolo, iar anul ăsta, grație știrii cu păsările flamingo, rămâne în memoria unei țări întregi.
22 august 2016
Senzație roz. Flamingo în România
Evenimentul începutului de migrație a avut loc pe data de 20 august în România – au fost observate și fotografiate patru păsări flamingo. Păsările flamingo (Phoenicopterus roseus) sunt o apariție extrem de rară pentru România și au fost observate în cursul uneia din ieșirile pe teren din cadrul Expediției Naționale a Societății Ornitologice Române (SOR).
13 august 2016
Jurnalul Expediției SOR 2016
În 2016, Expediția SOR este realizată exclusiv din fondurile ong-ului nostru. Apa minerală plată este asigurată din sponsorizarea ZIZIN, iar transportul voluntarilor și al bagajelor pe apă este asigurat de agenția de turism Ibis Tours.
26 iulie 2016
Încep înscrierile pentru Expediția Națională SOR
Din 25 iulie 2016 vă puteți înscrie ca participant la Expediția Națională SOR. Anul acesta, că de obicei, Expediția are două etape: 1 – Maliuc 12-19 august 2 – Vadu 19-24 august
25 iulie 2016
Cum faci bagajul pentru Expediția Națională SOR
Participarea la Expediția Națională a SOR presupune lipsa condițiilor de cazare de la vile, pensiuni și hoteluri, drept urmare un om trebuie să aibă cu el toate cele necesare.
31 august 2015
Cum mi-am petrecut Expediția Națională SOR
Da, titlul sună exact ca titlurile de compunere pe care le făceam când eram elevi. Pentru că în Expediție suntem uneori copii, alteori suntem dascăli, dar de cele mai multe ori suntem așa cum ar trebui: nealterați de internet, de smartphone sau tabletă, suntem atenți la natură, suntem dispuși la munci pe care nu le prestăm acasă. Și da, suntem mai buni.
31 august 2015
Oamenii Expediției Naționale SOR
Expediția Națională SOR nu este o acțiune la care poate participa oricine. Se mânâncă de la cazanul unde domnește autoritar Tanti Polea, nu există pizza și hamburgeri. Iar când prinzi o zi de grupă la bucătărie, poți fi sigur că Tanti Polea va avea grijă să cureți cartofi și legume cât un pluton de armată aflat în serviciu la popotă.
25 septembrie 2014
Cel mai calm om din Tabăra SOR
Bărcile trag la mal una după alta și voluntarii se grăbesc să le apuce funiile și să le lege. Una singură, cea a lui Eugen Petrescu, vine direct spre malul care se umpluse de noroiul călcat de fiecare „taberist” care coborâse.
29 august 2014
Hamali cu studii superioare, barcagii cu doctorate
Una dintre părțile mai puțin cunoscute ale Taberei Naționale SOR este cea în care se pregătește tot, pentru ca participanții să găsească măcar o parte din lucrurile necesare. De fapt, atunci când ajung în Tabără, ei nu mai au decât de instalat corturile. Restul, de la amenajarea locurilor de cort la sala de mese și bucătărie, iată o sarcină care le revine unor voluntari. Iar anul acesta, i-am însoțit la lucru.
29 august 2014
Domnului profesor, cu dragoste
Titlul articolului este și titlul unui film. Dar o peliculă sau un articol nu l-ar putea încăpea pe Eugen Petrescu, profesorul care, an de an, din 2000, organizează Tabăra Națională a Societății Ornitologice Române. Să stai lângă Domnia Sa cu un carnețel și să notezi este exclus – nu are timp de interviuri, nu găsește timp – fizic – să se ocupe de toate problemele Taberei, darămite să mai dea interviuri sau să te pună la curent cu tot ce face. Fie prinzi din mers, fie te dai la o parte.
29 august 2014
Doamna Polea, Masterchef Deltaic
În Tabăra Națională SOR există o persoană cu care toată lumea caută să se pună bine, dar puțini sunt cei care o cunosc după nume. De fapt, nici măcar nu îi folosesc numele, ci doar alintul – Polea.
28 august 2014
Viorel Cuzic, muzeograful cu Delta în vene
Tabăra Națională SOR atrage an de an oameni noi, dar există o categorie de oameni care vin aici, an după an. Sunt deja obișnuiți cu tot ce înseamnă Tabăra, cu bune și cu rele, cu păsări și pești, cu țânțari și taberisti care nu au somn, uneori, cu mâncarea la ceaun și apă potabilă adusă în bidoane. Un astfel de om este Viorel Cuzic.