Știrile proiectului
21 decembrie 2023
Colegi de an cu gâsca cu gât roșu
La noi anul 2024 nu va fi sub semnul dragonului de lemn, ci sub anvergura gâștei cu gât roșu. Frumoasa pasăre a convins membrii și simpatizanții noștri că merită să vorbim despre ea. La fel cum ne-a convins și pe noi că merită să o protejăm cât timp stă la noi în țară.
14 noiembrie 2023
Pasărea Anului 2024
Luna noiembrie aduce cu ea și mult așteptata „competiție” pentru alegerea Păsării Anului 2024. Ajunsă la cea de-a șasea ediție, campania ia startul pe 15 noiembrie și aduce în lumina reflectoarelor trei candidați înaripați. Timp de patru săptămâni puteți vota favoritul pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române (SOR).
31 octombrie 2023
Acvila de câmp, o reîntoarcere nesperată
Păsările răpitoare ne-au fascinat și impus respect de-a lungul conviețuirii, nu de puține ori problematice. Silueta impunătoare, zborul maiestuos la înălțimi și calitățile lor de vânător le propulsează adesea în fruntea preferințelor noastre. Cum a fost cazul și în campania electorală de anul trecut pentru alegerea Păsării Anului 2023.
21 decembrie 2022
Membru SOR în anul acvilei de câmp
Acvila de câmp, această adevărată rara avis pe meleagurile noastre, e pasărea care ne va uni în 2023 atât ca membri SOR, cât și ca iubitori ai păsărilor. Ca orice răpitoare emblematică, și ea reușește să ne fascineze. Sperăm ca mânați de această fascinație să îi dăm atât numele de Pasărea Anului, cât și un semn palpabil că ne dorim să ne fie din nou alături.
20 decembrie 2022
Acvila de câmp, pasărea anului 2023
Acvila de câmp v-a convins că merită nu doar să vorbim despre ea în 2023, dar și să ne străduim să facem ceva pentru ea. Cele 1.087 de voturi primite din partea alegătorilor pe pagina noastră de Facebook au propulsat maiestuoasa răpitoare în poziția de lider. Chira de mare și pelicanul creț completează podiumul și, deși au pierdut această campanie, rămân în continuare parte din proiectele noastre de conservare.
10 noiembrie 2022
Pițigoiul codat, mica bijuterie cu aripi
Mica pasăre cu nume parțial înșelător a câștigat cursa pentru Pasărea Anului 2022, devansând sturzul cântător și ghionoaia verde în preferințele voastre. Jucându-ne puțin printre cuvinte, am putea spune că înfățișarea a întrecut (în)cântarea, de vreme ce pițigoiul codat nu era cel mai vocal candidat. Bănuim că aspectul lui rozaliu diafan l-a propulsat confortabil pe primul loc. Să îi acordăm puțină atenție!
8 noiembrie 2022
Pasărea Anului 2023
A sosit momentul să lansăm o nouă campanie electorală, nu pentru alegerea primarului sau a consiliului local, ci pentru alegerea Păsării Anului 2023. Campania, derulată în noiembrie și decembrie, aduce la start 3 candidați înaripați. Aceștia vor încerca din greu să vă „fure” voturile, fiind mai motivați decât candidații din anii anteriori. Pentru că cine iese pe primul loc, va avea mai mult de câștigat! Chiar și voi veți putea ajuta!
20 decembrie 2021
În 2022, hai în ceata lui Pițigoi … codat
Pițigoiul codat e pasărea prin intermediul căreia ne dorim să vă avem alături de noi în 2022, ca actuali membri sau să vă întâmpinăm ca nou veniți. La urma urmei e o pasăre căreia îi place să hoinărească în grup, așa că o găsim foarte potrivită ca ambasador care adună iubitorii de natură și de păsări la un loc. E mare nevoie de ei, niciodată nu vor fi prea mulți!
30 noiembrie 2021
Pițigoiul codat, Pasărea Anului 2022
Pițigoiul codat e cel căruia i ne vom adresa pe tot parcursul anului 2022 cu apelativul Pasărea Anului! A câștigat cursa fără mari emoții, primind 2184 de voturi din partea alegătorilor pe pagina noastră de Facebook. Aparent, a fost suficientă o lună, luna noiembrie, pentru a ne convinge că e mai potrivit pentru post decât redutabila ghionoaie verde sau melodiosul sturz cântător.
28 octombrie 2021
Pasărea Anului 2022
Dăm startul campaniei ornito-electorale cu care v-am obișnuit deja din 2019. La final de noiembrie se alege specia anului următor, după o lună în care la microfon vor veni candidații ajunși pe lista scurtă, care vor încerca să vă convingă să le dați votul.
11 mai 2021
III. Turturica – la un pas de a rămâne doar simbol
Dar cum s-a ajuns aici? Analizând informațiile și datele disponibile, specialiștii au identificat cauzele care au dus la declinul turturicii din ultimele decenii. Fiind o specie migratoare, ea se confruntă cu amenințări atât în teritoriile de cuibărire și de iernare, cât și pe tot parcursul rutei de migrație, una extrem de lungă, după cum am menționat deja.
5 mai 2021
II. Turturica – oaspete de vară și călătoare încercată
Dar oare unde vedem turturica? Este o specie prezentă de la Oceanul Atlantic până în stepele Asiei Centrale, ajungând în nord nu mai sus de țările baltice, iar în sud până în nordul Africii. Asta dacă vorbim despre teritoriile de cuibărire.
27 aprilie 2021
I. Turturica – pasărea simbol a iubirii și fidelității
Turturica, Pasărea Anului 2021, a inspirat vreme de milenii cântece, poeme, povești și creații artistice, făcând mai frumoase atât antichitatea greacă și romană, cât și Evul Mediu și epoca modernă. Având-o alături de noi de atât de mult timp, suntem tentați să credem că ne va bucura cu cântecul ei în fiecare primăvară. Dar, dacă nu vom fi mai atenți la consecințele acțiunilor noastre, ne va aștepta un lung șir de primăveri tăcute.
26 decembrie 2020
Membru SOR în anul turturicii
Nu avem prea multe certitudini legate de 2021, dar una tot vă putem oferi: la noi, la SOR, va fi anul turturicii, după cum prea bine ați votat.
30 octombrie 2020
Pasărea Anului 2021
Societatea Ornitologică Română organizează a treia ediție a concursului „Pasărea Anului” în România. Timp de o lună puteți vota pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române una dintre cele cinci specii propuse de specialiștii SOR să fie specie reprezentativă pentru țara noastră în 2021.
20 aprilie 2020
Rândunica, de la legendă la realitate
Rândunica, specia desemnată Pasărea Anului 2020, în urma votului realizat pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române, face parte din familia Hirundinidae, alături de lăstuni, și este caracterizată de aripile lungi și ascuțite și de coada scobită. În cele ce urmează, ornitologul Lucian Fasolă-Mătăsaru ne poartă într-o călătorie prin legendele, miturile și istoria rândunicii și ne detaliază aspecte legate de biologia și ecologia speciei.
19 decembrie 2019
Membru SOR și în 2020
Căutați un motiv pentru a vă plăti cotizația de membru SOR încă din primele zile ale anului 2020? Poate că rândunica vă poate da un imbold suplimentar, pe lângă dorința voastră de a ne sprijini să protejăm natura și păsările.
2 decembrie 2019
Rândunica, Pasărea Anului 2020
Rândunica este câștigătoarea titlului de Pasărea Anului 2020. Ea a primit cele mai multe voturi în cadrul unui concurs organizat, timp de o lună, pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române (SOR). Utilizatorii au avut de ales între 5 specii propuse de noi: rândunica, barza albă, pelicanul creț, gâsca cu gât roșu și codalbul. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și au participat la votare!
1 noiembrie 2019
Pasărea anului 2020
Societatea Ornitologică Română dă startul unei noi ediții a concursului „Pasărea Anului în România”. Timp de o lună, românii pot vota pentru una dintre cele cinci specii pe care SOR le-a propus ca specie reprezentativă pentru țara noastră în anul următor.
8 ianuarie 2019
2019, anul Cucuvelei
Știm, titlul sună extrem de ciudat, mai ales pentru că această specie este, din păcate și pe nedrept, asociată cu nenorocirile. Dar sperăm că desemnarea ei ca pasăre a anului 2019 este un mic pas spre normalizarea relației noastre cu răpitoarele de noapte.
1 noiembrie 2018
Pasărea anului 2019
Societatea Ornitologică Română vă invită să alegeți Pasărea Anului 2019 în România. Timp de o lună, românii pot vota pentru una dintre cele cinci specii pe care specialiștii de la SOR le-au propus ca specie reprezentativă pentru țara noastră în anul următor.