Știrile proiectului
13 martie 2023
Anunț PM ROSPA0111 și ROSCI0389
Planul de management al siturilor Natura 2000 ROSPA0111 Berteștii de Sus – Gura Ialomiței și ROSCI0389 Sarăturile de la Gura Ialomiței-Mihai Bravu nu necesită evaluarea de mediu, urmând a fi supus procedurii de adoptare fără aviz de mediu.
18 septembrie 2020
Două plante exotice descoperite în apropierea sitului Natura 2000 Sărăturile de la Gura Ialomiţei – Mihai Bravu
Heteranthera reniformis și Najas graminea, două specii de plante acvatice alohtone (care nu aparțin florei din zonă) au fost observate în luna august de biologii Szabó József, Dénes Anna și Mátis Attila, la nici 2 kilometri distanță de limita sitului ROSCI0389 Sărăturile de la Gura Ialomiţei - Mihai Bravu.
4 iulie 2019
Tabere eco la Techirghiol și Fălticeni
Luna iunie ne-a găsit în pregătiri de evenimente și tabere. Nici nu s-a încheiat bine evenimentul Noaptea Privighetorilor, că dimineața următoare o parte din colegii SOR de la București erau deja în drum către Lacul Techirghiol pentru a pregăti prima tabără ecologică de vară din acest an.
26 iunie 2019
Vulturul din Stepa Saraiu
De când SOR a demarat proiectul „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Fălticeni, ROSCI0389 Sărăturile de la Gura Ialomiței - Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Călărași, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Berteștii de Sus - Gura Ialomiței” știam că Stepa Saraiu Horea este o zonă ideală pentru păsări de pradă. Iar colegii ornitologi au confirmat și prezența unui vultur acolo.
7 mai 2019
Țestoasa Morgana
Nu există herpetolog român care să nu fi văzut o țestoasă dobrogeană de uscat (Testudo graeca), dar există un grup întreg care a căutat-o doi ani, fără rezultate, în apropierea Lacului Techirghiol. Asta, până în luna mai.
7 mai 2019
Specie nouă în situl Iezer Călărași, broasca râioasă brună
Raluca Melenciuc și Elena Buhaciuc sunt cei doi herpetologi care au găsit broasca râioasă brună (Bufo bufo) pentru prima oară in situl de la Iezer Călărași. Evenimentul este cu atât mai important, cu cât specia nu a fost niciodată semnalată până acum în studiile de specialitate referitoare la acest sit Natura 2000.
29 noiembrie 2018
Tur de forță la școli, în Bărăgan
8 zile, 32 de seminare cu peste 1000 de elevi și profesori din școlile situate în 4 județe – o singură echipă SOR, cea din proiectul „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Fălticeni, ROSCI0389 Sărăturile de la Gura Ialomiței - Mihai Bravu, ROSPA0051 Iezerul Călărași, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Berteștii de Sus - Gura Ialomiței”.
19 octombrie 2018
A treia semnalare pe România pentru ploșnița dantelată de stejar
Biologii de la SOR au descoperit pentru prima oară în mediul natural o specie nouă de ploșnită. Este vorba despre o specie invazivă, care provine din America și care nu are niciun dușman natural în țara noastră. Descoperirea a fost făcută în cadrul acțiunilor de monitorizare din cadrul proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Fălticeni, ROSCI0389 Sărăturile de la Gura Ialomiței - Mihai Bravu, ROSPA0051 Iezerul Călărași, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Berteștii de Sus - Gura Ialomiței”.
25 iulie 2018
Plantele care cresc cu sare în Bărăgan
Ariile naturale protejate sunt de cele mai multe ori văzute ca zone verzi, cu vegetație abundentă. Dar nu sunt toate așa. Trecute deseori cu vederea, sărăturile (terenuri cu plante scunde și rare, cu valoare economica redusă, care se inundă în anumite perioade ale anului, folosite doar pentru pășunat) nu sunt suficient de verzi pentru a ne duce imediat cu gândul la valoarea lor naturală.
27 iunie 2018
Premiera de la Fălticeni. Popândăii
Specia nu e găsită ca semnalare pentru acest sit nici în literatura de specialitate. Nu apare nici măcar în formularul standard. Poate tocmai de aceea a fost bucuria mai mare pentru biologul Geo Zaharia când a reușit să găsească popândăi (Spermophilus citellus) în situl ROSCI0310 Lacurile Fălticeni. A fost de ajuns să iasă ...pe teren.
27 iunie 2018
Tabăra de la Gura Ialomiței – Luciu
Odată ce ai părăsit DN2A care leagă Slobozia de Hârșova și mergi pe drumul spre Brăila, te va uimi întinderea aridă de pe partea dreaptă a drumului. Undeva în zare, vei vedea câteva stropitori imense de apă: sunt pentru irigarea orezăriilor din zonă. Vei vedea și câteva canale înverzite, singurele verzi în luna iunie: sunt pline cu apă folosită pentru irigare.
27 iunie 2018
Tabăra de la Stepa Saraiu Horea
România este singura țară din UE care există regiunea biogeografică stepică. Dar aceasta este o informație care nu are cum să îl impresioneze prea mult pe un copil de 12-13 ani, chiar dacă a trăit în zona cu pricina. Pentru el, stepa este, de cele mai multe ori, doar o întindere de pășune aridă, intercalată - pe alocuri - cu câte un teren agricol. Iar singurele animale pe care le văd active în jur sunt sutele de oi care tranzitează zilnic pășunea.
18 iunie 2018
Tabăra de la Iezerul Călărași
Zicem noi că am fost gazdele elevilor în tabăra de la Iezerul Călărași, dar... e doar pe jumătate adevărat. Adevăratele gazde au fost altele. Rândunele aliniate pe sârmă, cucul de peste baltă, cormoranii în zbor, pelicanii creți - insule de alb pe luciul cenușiu al apei, pițigoiul mare care și-a făcut cuib în burlanul de la fântână și grangurul gălăgios din spatele casei.
18 iunie 2018
Lecție de biodiversitate la Stepa Saraiu-Horea
La prima vedere, Stepa Saraiu-Horea nu are nimic spectaculos. Ochiul neavizat nu va găsi aici niciun loc propice pentru încins un grătar, nici prea multă umbră.
11 iunie 2018
Iezerul Călărași, restaurant transfrontalier pentru pelicanii creți
Dacă ar fi restaurant pentru oameni, Iezerul Călărași ar avea clientelă selectă, internațională și... câteva stele Michelin. Dar Iezerul Călărași este o arie naturală protejată pentru care SOR are misiunea de a întocmi Planul de Management. Lacul este situat în imediata apropiere a orașului Călărași și este alimentat în permanență cu apă din Dunăre, prin intermediul unor canale artificiale.
17 aprilie 2018
Vidra și Parcul de distracții de la Fălticeni
Îi place să înoate, să stea la soare, să se tăvălească în noroi, își face singură tobogane din argilă sau din zăpadă. Marea ei hibă - nu se lasă observată ușor în mediul ei natural. Este una dintre cele mai simpatice specii de mamifer de la noi – vidra.
11 aprilie 2018
La prima vedere
La prima vedere, proiectele europene reprezintă doar niște titluri greu de descifrat, lungi și câtuși de puțin atrăgătoare. La prima vedere. Oamenii cred că se risipesc tone de hârtie, că efectuăm activități complexe și de neînțeles pentru muritorul de rând. La prima vedere. Ne-am propus să demontăm aceste mituri și să arătăm cine este și ce face în spatele unui proiect european.
3 aprilie 2018
Broaștele, dincolo de poveștile cu prinți
Pasiunea lor comună constituie motorul lungilor zile petrecute pe teren. „Datorită țestoaselor am ajuns să studiez herpetofauna”, spune Ruben – „Mă fascinează la ele că arată ca niște dinozauri, este amuzant cum se mișcă, așa încet, și de admirat că au rezistat în fața a milioane de ani de schimbări pe Pământ”. Iar Rodica mărturisește […]
13 martie 2018
Prietenii lui Batman
Lacurile Fălticeni sunt habitatul ideal de hrănire pentru unul dintre cei mai rari lilieci din Europa. Liliacul de iaz este focusul unei familii de biologi care lucrează la Societatea Ornitologică Română în cadrul a două din cele mai importante proiecte din ultimii ani.
14 februarie 2018
Gârlița mică la Gura Ialomiței
Proiectele europene în care lucrăm ne aduc surprize din cele mai plăcute. Anul trecut, descopeream o specie nouă pentru fauna României la Techirghiol, anul acesta vedem rarități la Gura Ialomiței.
18 ianuarie 2018
Uneori conservarea înseamnă chiar conservare. La temperatura camerei.
Dacă vi se pare că ,,asta nu e iarnă”, cum umblă vorba recent, poate nu sunteţi ȋn locul potrivit. Ornitologii implicaţi ȋn cel mai amplu proiect de conservare a biodiversităţii desfăşurat până acum de Societatea Ornitologică Română, aflaţi acum pe teren, v-ar contrazice.
18 decembrie 2017
O nouă specie de pasăre în fauna României, pietrarul de deșert
Laurențiu Petrencu și Lucian Eugen Bolboacă lucrează în cadrul proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Fălticeni, ROSCI0389 Săriturile de la Gura Ialomiței – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Călărași, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPAO1O1 Stepa Saraiu Horea, ROSPAO111 Berteștii de Sus- Gura Ialomiței”, și au reușit să găsească o specie care cuibărește în […]
24 noiembrie 2017
Lacurile Fălticeni, haltă pentru cocori
Lacurile de la Fălticeni au primit vizitatori de departe. Cocorii (Grus grus) au ales să înnopteze aici în lunga lor călătorie din nordul Europei spre locurile de iernat din Africa și Orientul Mijlociu.
12 septembrie 2017
SOR începe elaborarea a 5 planuri de management pentru 6 arii naturale protejate din județe diferite
Societatea Ornitologică Română anunță începerea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Fălticeni, ROSCI0389 Sărăturile de la Gura Ialomiței - Mihai Bravu, ROSPA0051 Iezerul Călărași, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Berteștii de Sus - Gura Ialomiței”, finanţat prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL Infrastructură Mare şi cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională. Proiectul are o durată de 36 de luni și o valoare de 15.363.463,60 lei.