Știrile proiectului
17 septembrie 2024
Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura: continuăm promovarea educației pentru cunoașterea naturii
Lansăm o nouă ediție a programului Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura, o inițiativă menită să aducă mai aproape de natură generațiile viitoare. Proiectul își propune să promoveze educația ecologică în școli și grădinițe, prin activități interactive, care să stimuleze curiozitatea și dragostea copiilor față de natură și biodiversitate.
26 august 2024
Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura, ediția VIII 2023-2024
Păsările, aricii, insectele polenizatoare, dar și amfibienii sau reptilele din curtea școlii au avut ajutoare de nădejde și în acest an. Odată cu anul școlar, s-a încheiat cea de a VIII-a ediție a programului național Școli Prietenoase cu Natura, Și, ca în fiecare an, elevii au alimentat hrănitorile în sezonul rece, au oferit locuri de cuibărit și adăposturi speciilor comune din apropierea școlii, au plantat numeroase specii de arbori, arbuști și plante cu flori pentru ca micile viețuitoare să găsească hrană și locuri de adăpost și cuibărit și au concurat la Olimpiada Speciilor.
15 mai 2024
Aripi și Culori: Concursul de desene 2024 celebrează Pasărea Anului
Ediția din 2024 a concursului de desene s-a dovedit a fi un adevărat succes, cu un număr impresionant de participanți, de la copii de doar 4 ani până la adulți de 73 de ani.
13 februarie 2024
Olimpiada Speciilor – etapa județeană
Peste 6.500 de elevi au participat la Olimpiada Speciilor, etapa județeană. Este cel mai mare număr de participanți pe care îl înregistrăm în cei opt ani de Școli Prietenoase cu Natura.
14 septembrie 2023
Cel mai prietenos program de educație pentru natură se întoarce: Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura
Deschidem înscrierile pentru cea de-a opta ediție a celui mai important program de educație pentru natură derulat de Societatea Ornitologică Română - „Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura”. Din 18 septembrie până pe 20 octombrie, profesorii pot înscrie școlile, grădinițele și palatele copiilor în programul SOR. Ne propunem să inspirăm generațiile viitoare să trateze natura mai bine decât o facem noi astăzi.
30 august 2023
Peste 70.000 de copii au devenit prietenoși cu natura în 2023
Am mai încheiat un an de Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura. Este al VII-lea sezon în care ajungem în școlile din România și conectăm profesorii și copiii cu natura. Este și primul an în care am extins programul și către grădinițe. Ne bucurăm să vedem că de la an la an crește numărul copiilor care participă la programul SOR și iau contact cu natura din jurul lor.
31 mai 2023
Olimpicii SOR
Avem și noi olimpicii noștri. Și ne mândrim cu ei. Olimpiada Speciilor, competiție online care provoacă elevii din Școlile Prietenoase cu Natura să cunoască foarte bine speciile de păsări de la noi, dar și alte animale, precum și plante din flora spontană, a avut în acest an un număr record de participanți: 6.227 elevi au rezolvat testele la nivelul județean, din care 2.162 au trecut mai departe în etapa regională, iar după această etapă 1.401 elevi au fost admiși în etapa națională.
17 martie 2023
Școli Prietenoase cu Natura-sezon de primăvară
Primăvara este anotimpul ideal pentru a implementa activitățile din proiectul "Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura". Zilele sunt mai lungi, temperaturile mai blânde, iar natura se trezește la viață după sezonul rece. În această perioadă, în curtea școlii se pot organiza activități prin care copiii pot să învețe mai aplicat despre importanța protejării mediului înconjurător.
10 februarie 2023
Număr record de participanți la prima etapă a Olimpiadei Speciilor
Anul acesta 6.227 de copii au luat parte la Olimpiada Speciilor, concursul nostru online de recunoaștere a speciilor de păsări, reptile, insecte, mamifere și plante. Concursul este cea mai iubită activitate de către copii din cadrul proiectului Școli Prietenoase cu Natura desfășurat de SOR. Etapa județeană a avut loc în perioada 16-27 ianuarie.
10 ianuarie 2023
Școli Prietenoase cu Natura: Cum ajutăm viețuitoarele în sezonul rece?
Programul Școli Prietenoase cu Natura își reia din ianuarie activitățile obișnuite, odată cu reînceperea cursurilor. Elevii și profesorii înscriși în proiect sunt gata de treabă! Misiunea lor în sezonul rece: transformarea spațiului din curtea școlii într-un loc prietenos cu natura.
17 decembrie 2022
Din bănci, în mijlocul naturii: Peste 800 de școli și grădinițe devin prietenoase cu natura
În această toamnă am pornit într-o nouă aventură. O aventură care aduce de la an la an tot mai mulți copii aproape de natură. La cea de-a VII – a ediție a programului Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura s-au înscris 876 de insituții de învățământ: școli, grădinițe și palate ale copiilor.
6 octombrie 2022
Începe o nouă ediție a programului Școli Prietenoase cu Natura. Și prima ediție pentru Grădinițe Prietenoase cu Natura.
Noua ediție a celui mai prietenos program de educație pentru natură derulat în școli debutează pe 10 octombrie. Dacă în anul școlar trecut clubul copiilor prietenoși cu natura avea 43.881 de elevi din 534 de școli din toată țara, anul acesta ne așteptăm să fie și mai mulți. Cu fiecare ediție numărul școlilor prietenoase cu natura e din ce în ce mai mare și de anul acesta vârsta participanților va fi din ce în ce mai mică, ...până la grupa mică. Pentru că, la aceeași dată, lansăm acest program și pentru grădinițe.
18 iulie 2022
Școli Prietenoase cu Natura, ediția VI 2021-2022
S-a încheiat și cea de a VI-a ediție a programului național Școli Prietenoase cu Natura. Ca și în anii precedenți, elevii au hrănit păsările în cursul iernii, au observat migrația păsărilor, au amplasat cuiburi artificiale, hoteluri pentru insecte, au plantat specii de flori, arbori și arbuști, care oferă resurse de hrană, adăpost și locuri de reproducere vietăților, au celebrat zilele legate de natură și au participat și la concursul on-line Olimpiada speciilor.
12 aprilie 2022
Olimpiada speciilor, ediția 2021 – 2022
Olimpiada speciilor, ediția 2021-2022, acest concurs online despre și pentru natură, care provoacă elevii să recunoască specii de păsări, insecte, amfibieni și reptile, mamifere și plante cu rol deosebit, toate întâlnite în localități, uneori chiar în spațiile verzi ale instituțiilor de învățământ, s-a încheiat așa cum ne așteptam, cu succes.
12 ianuarie 2022
Dăm startul Olimpiadei Speciilor – etapa județeană
Pentru al cincilea an consecutiv, Societatea Ornitologică Română îi invită pe toți elevii să participe la Olimpiada Specilor, în perioada 17 – 28 ianuarie 2022. Concursul de identificare a speciilor urbanizate din România se desfășoară online, pe platforma quizz.sor.ro.
16 noiembrie 2021
Școli Prietenoase cu Natura: Număr record de școli, înscrise la ediția a VI-a
534 de școli vor participa la cea de-a VI-a ediție a celui mai dinamic și complex program de educație derulat de Societatea Ornitologică Română: Școli Prietenoase cu Natura. Este cel mai mare număr de școli cu care am lucrat până acum în cei cinci ani de proiect.
30 octombrie 2021
Când e cel mai bine să montezi un cuib artificial?
Cel mai bun moment în care putem amplasa un cuib artificial este toamna. Cuibul montat în această perioadă urmează să fie folosit de către păsări pentru cuibărit abia la începutul primăverii viitoare. Până atunci însă, păsările pot folosi cuibul artificial pentru a se adăposti în nopțile friguroase de iarnă.
7 octombrie 2021
După 5 ani nu ne oprim, școlile vor fi în continuare prietenoase cu natura
Deschidem înscrierile pentru cea de-a șasea ediție a celui mai important program de educație derulat de Societatea Ornitologică Română, „Școli prietenoase cu natura”. Și în acest an școlar ne dorim să creștem numărul micilor iubitori de păsări și natură.
29 septembrie 2021
5 ani de „Școli Prietenoase cu Natura”
Atunci când vorbim despre protejarea naturii ne referim inevitabil și la educație. Orice pledoarie pentru protejarea a tot ceea ce înseamnă viață trebuie să înceapă de la cei mici. Cu acest gând am pornit în 2016 când am lansat programul „Școli Prietenoase cu Natura”.
3 septembrie 2021
Numărul elevilor implicați în programul Școli Prietenoase cu Natura crește de la an la an
La a V-a ediție a programului desfășurată în anul școlar 2020-2021, au participat peste 21.000 de elevi. Și în acest an școlar avem în program cel puțin o școală din fiecare județ. La începutul anului școlar figurau 320 de școli înregistrate.
16 aprilie 2021
Nu doar păsările migrează primăvara. Șoferi, atenție la amfibieni!
Amfibienii (broaștele, salamandrele și tritonii) sunt animale cu un ciclu de viață complex și, după cum sugerează și numele, își împart viața între habitatele terestre (păduri de foioase/conifere și pajiștile adiacente) și cele acvatice.
20 noiembrie 2020
Peste 300 de școli înscrise în proiectul Școli Prietenoase cu Natura
320 de școli din România și-au arătat interesul de a fi recunoscute de către SOR drept Școală Prietenoasă cu Natura chiar și într-un an atipic ca acesta. În acest fel dăm startul activităților din acest an școlar cu ajutorul unor cadre didactice curajoase și încrezătoare în a fi în continuare prietenoase cu natura.
29 septembrie 2020
Școli Prietenoase cu Natura, ediția a 5-a – start la înscrieri!
Societatea Ornitologică Română a lansat a 5-a ediție a programului Școli Prietenoase cu Natura, ce are ca scop educația ecologică și creșterea biodiversității în școlile din România. Participarea este gratuită, dar condiționată de înregistrare.
28 august 2020
Aproape 15.000 de elevi, în proiectul Școli Prietenoase cu Natura
A patra ediție a programului Școli Prietenoase cu Natura, desfășurată în anul școlar 2019-2020, ne-a adus cel mai mare număr de elevi înscriși în proiect, aproape 15 mii. Totodată, am înregistrat un nou record și în ceea ce privește numărul școlilor participante, peste 400. Mai mult, este pentru prima oară în istoria proiectului când participă cel puțin o școală din fiecare județ.
27 mai 2020
Olimpiada Speciilor – confruntarea finală a celor mai buni tineri păsărari
217 elevi s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei Speciilor, care a avut loc în perioada 27 aprilie – 10 mai. Concursul de identificare a păsărilor comune din România s-a desfășurat online și a fost organizat de Societatea Ornitologică Română.
30 martie 2020
Olimpiada Speciilor: Sute de copii au participat la etapa regională
Aproape 600 de elevi au participat, în perioada 2-15 martie, la etapa regională a Olimpiadei Speciilor, concurs online de identificare a păsărilor comune din România, organizat de SOR. 217 dintre ei s-au calificat în etapa națională.
12 februarie 2020
Peste 3.000 de elevi au participat la prima etapă a Olimpiadei Speciilor
Etapa județeană a Olimpiadei Speciilor a adunat, în perioada de desfășurare 13-26 ianuarie, peste 3.000 de copii dornici să participe la proba online de identificare a păsărilor comune din România.
16 ianuarie 2020
Peste 2.000 de copii de gimnaziu vor învăța păsările din România
În 2020, peste 2.000 de elevi români vor învăța să identifice păsările comune din România. Cum știm asta? Vor participa la „Olimpiada Speciilor”, o probă concurs online pentru elevii din proiectul Școli Prietenoase cu Natura. Am ajuns la a doua ediție a acestui concurs anul acesta și acceptăm înscrieri și de la elevii care nu au șoala înscrisă în programul nostru.
19 decembrie 2019
Calendar verde, luna ianuarie 2020
În perioadele reci păsările au nevoie de noi. Acum este momentul să punem o hrănitoare pe care să o alimentăm toată iarna, să le asigurăm zone de adăpat și să fim cu ochii pe înaripate. 🙂
29 noiembrie 2019
Calendarul verde, luna decembrie 2019
Luna decembrie este luna în care păsările au nevoie de ajutorul nostru. Află cum le poți ajuta descărcând calendarul verde al lunii decembrie.
27 noiembrie 2019
Peste 400 de școli înscrise într-un proiect SOR
419 școli din România vor să fie Prietenoase cu Natura și s-au înscris în programul omonim implementat de Societatea Ornitologică Română. Este cel mai mare număr de școli cu care am lucrat până acum, de la lansarea proiectului care își propune să apropie elevii de natură.
31 octombrie 2019
Calendarul verde. Luna noiembrie 2019
Luna noiembrie este luna în care reîncepe una din cele mai plăcute activități de iarnă - hrănirea păsărilor.
1 octombrie 2019
Calendarul verde, luna octombrie 2019
Octombrie nu înseamnă doar un început blând de toamnă, ci și un nou început. Este luna în care ne pregătim de amplasarea hrănitorilor de păsări pentru anotimpul rece.
29 august 2019
Calendarul Verde. Luna septembrie.
Septembrie nu înseamnă doar sfârșitul vacanțelor și al călătoriilor, al serilor de vară petrecute fără griji alături de prieteni, ci și un nou început. Este luna care ne încântă cu o recoltă bogată și variată de fructe și legume, dar în același timp presupune și câteva activități ale căror rezultate se vor vedea abia în cursul anului următor.
1 august 2019
14.000 de elevi în Școli Prietenoase cu Natura
Aproape 14.000 de elevi au participat la a treia ediție a programului Școli Prietenoase cu Natura, un program de educație pentru natură inclus în Calendarul Activităților Educaționale Naționale (CAEN).
31 iulie 2019
Calendarul verde, august 2019
Încă este foarte cald, este nevoie să ajutați natura să lupte cu canicula.
27 iunie 2019
Calendarul verde, luna iulie 2019
Află ce e bine să faci, dar și ce nu ar trebui să faci în luna iulie.
30 aprilie 2019
Calendarul verde – mai 2019
În luna mai toate speciile de rândunele și lăstuni sunt în teritoriile de cuibărit deja și putem învăța să le diferențiem.
23 aprilie 2019
Concurs cuiburi, căsuțe și hrănitori
Avem un câștigător la concursul nostru - Cuiburi, căsuțe, hrănitori. Am avut 165 de concurenți care au obținut punctajul maxim. A fost nevoie de ajutorul paginii random-ize.com pentru a stabili câștigătorul - Preda Mihnea din Școala Gimnazială Excelsis, Ploiești. Premiul: o insignă cucuvea + sticker cucuvea. Testele au fost rezolvate de 452 ori de către 429 concurenți (fiecare concurent ar fi putut să rezolve testul de 3 ori, ca să mai învețe exersând). Notele variază între 10 și -10, această din urmă fiind situația când au răspuns greșit la fiecare întrebare. Vă mulțumim tuturor pentru participare!
22 aprilie 2019
Alege să construiești un cuib, nu o căsuță
Trebuie știut de la bun început că păsările nu au nevoie de căsuțe, așa cum sunt cele pe care le găsim, în general, în mai toate magazinele. Ne atrag pentru că sunt viu colorate, arată ca o căsuță în miniatură, dar pentru păsări sunt complet inutile. Un cuib artificial construit corect le poate fi de un real ajutor păsărilor, având în vedere că spațiile naturale de cuibărit sunt tot mai puține.
28 martie 2019
Calendarul verde – aprilie 2019
Din luna aprilie, puteți trimite observațiile legate de sosirea primelor păsări cuprinse în propiectul Spring Alive - cucul, drepneaua neagră, rândunica, barza și prigoria.
8 martie 2019
De Ziua Polenizatorilor amplasăm hoteluri de insecte
„Dacă floarea ți-o păzești, rod bun dobândești”, ne atrage atenția un vechi proverb românesc. Pentru că polenizatorii sunt extrem de importanți în producerea fructelor și a semințelor, acesta ar putea fi și motto-ul zilei dedicate acestor specii, zi celebrată pentru al doilea an consecutiv în data de 10 martie.
28 februarie 2019
Calendarul verde. Martie 2019
Din martie, oprim hrănirea păsărilor sălbatice.
30 ianuarie 2019
Calendar verde. Luna februarie 2019
Vremea se menține rece, deci va continua hrănirea păsărilor.
20 ianuarie 2019
Prima etapă din BioOlimpiadă s-a încheiat
Societatea Ornitologică Română (SOR) a organizat, în perioada 10-21 decembrie 2018, etapa județeană a Olimpiadei Speciilor, competiție adresată elevilor de la școlile de gimnaziu care s-au înscris în proiectul Școli Prietenoase cu Natura.
18 ianuarie 2019
Calendar verde 2019, luna ianuarie
Un nou an, un nou format. SOR continuă rubrica dedicată grădinilor prietenoase cu natura - Calendarul Verde - dar sub un alt format.
29 noiembrie 2018
Calendarul verde, luna decembrie
E incontestabil, decembrie e luna în care ne străduim cel mai mult să aducem zâmbetul pe buzele celor dragi, prin cadouri sau pur și simplu printr-o vizită cu ocazia Sărbătorilor. Nu trebuie însă să uităm de viețuitoarele din grădini. Acum e momentul când păsările se bazează pe ajutorul nostru. Și uite cum le poți pregăti surprize plăcute:
6 noiembrie 2018
Calendarul verde, luna noiembrie
Natura se pregătește de iarnă așa că volumul de muncă scade. Dar întotdeuna rămâne câte ceva de făcut în fiecare grădină, mai ales dacă proprietarii doresc să vină în ajutorul viețuitoarelor. Uite câteva idei, dacă vrei ca grădina ta să rămână un loc plin de viață și după venirea frigului.
4 octombrie 2018
Calendarul verde, luna octombrie
E deja toamnă și diminețile sunt din ce în ce mai răcoroase. Grădina are acum un farmec aparte, grație frunzelor în diferite nuanțe de galben, roșu și portocaliu. Pentru păsări, farmecul vine din altă parte – de la fructele arbuștilor ornamentali precum păducelul, socul, cotoneasterul sau piracanta, cu care se hrănesc mierlele, sturzii și florinții.
7 septembrie 2018
Calendarul verde. Luna septembrie
Septembrie nu înseamnă doar sfârșitul vacanțelor și al călătoriilor, al serilor de vară petrecute fără griji alături de prieteni, ci și un nou început.
23 august 2018
Dăunătorul benefic al grădinii
Sunt invizibile și misterioase. Se numără printre cele mai mari, cele mai puternice și inteligente animale de pe Terra - în condițiile în care 99% dintre animale, care au trăit sau trăiesc în prezent, sunt mai mici decât un bondar – cum afirmă Rob Atkinson, cercetătorul înfocat al acestor animale.
9 august 2018
Școli Prietenoase cu Natura. Raport la a doua ediție
Peste 13.000 de elevi au participat la a doua ediție a programului Școli Prietenoase cu Natura, proiect care tocmai s-a încheiat. Proiectul SOR este inclus în Calendarul Activităților Educaționale Regionale.
7 august 2018
Calendarul verde. Luna august
August este o lună dedicată concediilor, așa că nu vă reținem în fața calculatorului mai mult decât este nevoie. Dar tot avem câteva sfaturi pentru activități pe care să le faceți în grădinile dvs.
2 iulie 2018
Calendarul verde. Luna iulie
Începe perioada de concedii, dar grădina nu trebuie neglijată nici acum. Din nefericire pentru firile dinamice - unele activități din luna iulie sunt absolut identice cu cele din luna precedentă. Asta nu înseamnă că nu sunt esențiale pentru faună și floră. Sunt activități repetitive, dar de fiecare dată când veți ieși să lucrați în grădină, repetați-vă în gând de ce faceți asta – fructe și legume sănătoase, biodiversitate – sau orice alt motiv aveți.
5 iunie 2018
90 de premianți la concursul de identificare de specii
Pagina Quizz.sor.ro a făcut faţă cu greu, ȋn ultima jumătate a lunii mai, numărului de elevi care s-au ȋntrecut ȋn recunoaştere de specii.
5 iunie 2018
Calendarul verde al lunii iunie
Prima recomandare pentru grădinari - mai puțin timp în fața laptopului și mai mult în grădină, dacă doresc să aibă o grădină atrăgătoare atât pentru, ei cât și pentru faună. De la 1 iunie suntem în plină vară calendaristică, așadar trebuie să ne adaptăm activitățile din grădină. Ce facem acum?
11 mai 2018
Nu orice rândunică e rândunică
Cine nu a auzit de rândunică sau de proverbul francez „Cu o rândunică, nu se face primăvară”? Este probabil una dintre primele specii cu care facem cunoștință și despre care învățăm că vesteşte primăvara, iernează în Africa, cuibăreşte sub streșinile caselor și are coada bifurcată. Cu timpul, poate observăm că unele exemplare au coada mai lungă decât altele şi cuiburile lor pot fi zărite atât sub streșini, cât și pe balcoane sau chiar și în grajduri. Dar oare de ce?
9 mai 2018
Concurs de identificare de specii pentru elevi
Societatea Ornitologică Română organizează un concurs de identificare specii de păsări, insecte, amfibieni, reptile și mamifere frecvent întâlnite în localități. Lista de specii apare în Anexa Regulamentului Școli Prietenoase cu Natura.
3 mai 2018
Calendarul verde. Luna mai
Am intrat într-o nouă lună de primăvară, cu temperaturi tot mai ridicate, așadar și ceea ce facem în grădini pentru faună se schimbă ușor, ușor. Nu mai avem hrănitorile, a trecut sezonul amplasării cuiburilor, dar tot mai sunt lucruri de făcut pentru păsări...și nu numai.
4 aprilie 2018
Calendarul verde al lunii aprilie
A început luna aprilie, avem tot mai multe de făcut în grădină. Nu doar noi, ci și vecinii noștri se pun pe treabă. Se muncește de zor la construcție, se dispută aprig unde vine pus gardul, se cântă ademenitor, dar și amenințător. Vorbim desigur despre vecinii cu aripi. Ce se mai întâmplă în aprilie în grădină?
9 martie 2018
10 martie, Ziua Polenizatorilor
Ziua Polenizatorilor se celebrează pentru prima dată în acest an din inițiativa Facultății de Științe ale Naturii din Universitatea Eötvös Lóránd Budapesta cu sprijinul mai multor universități și organizații axate pe protecția naturii din Ungaria și România. Scopul este, desigur, atragerea atenției asupra speciilor polenizatoare, asupra factorilor care periclitează existența lor, dar și asupra soluțiilor disponibile.
26 februarie 2018
Concurs de identificare păsări
Ştii care sunt diferenţele ȋntre piţigoiul mare şi cel albastru? Ai vrea să ştii? BirdID, platforma interactivă dedicată identificării păsărilor, este locul potrivit pentru tine. Aici poţi să-ţi exersezi “ochiul de şoim” şi să câştigi premiile oferite de Societatea Ornitologică Română. Patru hrănitori şi cartea “Prietenii păsărilor” vor intra ȋn grădinile şi posesia celor mai pricepuţi participanţi la concurs.
21 februarie 2018
Primăvara în grădini, calendarul lunii martie
Calendaristic, din 1 martie începe primăvara. Din acest moment, schimbările din grădini devin extrem de evidente și este cazul să ne adaptăm activitățile pentru a le menține prietenoase și în acest anotimp. Încet, încet, ne mutăm afară cu munca de grădinari. Iar surprizele nu vor întârzia să apară, fie sub formă de cântec, aromă sau culoare.
6 februarie 2018
Ce faci în grădină în luna februarie
O fi februarie cea mai scurtă lună a anului, dar asta nu înseamnă că nu este ceva de făcut în grădină sau pentru grădină. Păsările încă ne vizitează, vegetația din grădină revine la viață, semințele trebuie cumpărate sau chiar semănate. Este și de lucru și de planificat!
18 ianuarie 2018
Cum să ai o gradină prietenoasă cu natura. 10 sfaturi pentru luna ianuarie
Iarna reprezintă o perioadă grea pentru păsări. Nu găsesc hrană, sursele de apă sunt înghețate, iar zăpada le poate da bătăi de cap atunci când vine vorba de adăpost. Toate aceste lucruri le consumă din energie, iar tu le poți veni în ajutor cu câteva acțiuni simple.
12 ianuarie 2018
Concurs foto amical. La hrănitoare 2018
SOR lansează un nou concurs dedicat celor care iubesc și protejează păsările în timpul iernii. Condițiile de participare sunt simple, dat fiind că nu dorim să fie o competiție acerbă, ci una amicală.
14 decembrie 2017
Bagă banii la Bursa… Binelui
Până în 1990 și câțiva ani buni după, la orele de biologie am învățat că animalele (inclusiv păsările) sunt de două feluri – folositoare și dăunătoare. Că avem o piramidă, nu o rețea trofică. Că noi suntem stăpâni cu drept de viață și de moarte asupra lor.
26 septembrie 2017
Un an de Școli Prietenoase cu Natura
În luna octombrie din 2016 am lansat proiectul Școli Prietenoase cu Natura. A trecut un an de atunci și proiectul s-a dovedit un succes. Vă prezentăm mai jos ce s-a întâmplat în tot acest timp.
17 martie 2017
20 martie, Ziua Mondială a vrăbiilor
De ce să ocrotim tocmai vrabia? Ideea s-a născut în India în urma observării scăderii numărului de vrăbii. A fost celebrată pentru prima dată în 2010 în India și în câteva țări prin concursuri, campanii de educare a publicului și interviuri oferite mass media. Acum peste 50 de țări organizează în această zi evenimente dedicate vrăbiilor.
28 noiembrie 2016
Ghid de activități pentru Școlile Prietenoase cu Natura
E final de lună noiembrie, închidem înscrierile din programul de Școli Prietenoase cu Natura.
26 octombrie 2016
Școli Prietenoase cu Natura
Societatea Ornitologică Română își continuă proiectele de împrietenire a orașelor cu natura și lansează un nou program. De la 1 octombrie, ne propunem să inspirăm o nouă generație, să ajutăm copiii să redescopere natura din jurul lor. În acest sens, școlile din România sunt invitate să participe la programul Școli Prietenoase cu Natura.
22 aprilie 2016
Grădina, ultimul sanctuar pentru fauna urbană
Societatea Ornitologică Română, prin Biroul Teritorial Cluj, lansează un nou proiect prin care dorește să atragă atentia asupra biodiversității din orașe, asupra faunei urbane.